Archive for September, 2013

Finlunch…

Sunday, September 29th, 2013

image

image

Hum…

Saturday, September 28th, 2013

image

DS root hack…

Saturday, September 28th, 2013

image

image

Var i DS innan idag och jobbade lite. Primära målet var att få upp en ny backup miljö med server + SAN. Efter en del fixande så fick vi upp det nu står den och syncar backupen lär ta en stund :). Känns dock skönt att landat det lilla projektet efter ett år ;).

Nattjobb…

Thursday, September 26th, 2013

image

Detta lilla kort ska inte…

Traffic shaping i VMware vSphare…

Monday, September 23rd, 2013

Fick tips från en bekant hur man enkelt traffic shapar i vmware så tänkte skriva en liten how to om hur man gör.

Steg 1: Logga in med vSpahare klienten

Logga in mot din ESX/vCenter server med vSphare Client och gå till Configuration > Networking. Välj properties på den vSwitch/dvSwitch din VM är ansluten mot.

Steg 2: Lägg till portgrupp i vSwitch/dvSwitch

https://blogg.itslav.nu/wp-content/uploads/2013/09/vsphare-vswitch-properties.jpg

Gå till fliken Ports (den flik man får upp när man tar properties) se bild ovan. Klicka på Add. Då får man upp en wizard enligt nedan bild.Klicka next då vi ska använda oss av virtual machine.Fyll i det namn du vill ha på portgruppen i mitt fall döper jag den till WAN-10M för att enkelt se att det är en WAN grupp och att den limiteras till 10Mbps. Klicka nu finish.Nu är vi klara med att skapa en ny portgrupp nu bör din properties för den berörda vSwitchen/dvSwitchen se ut något liknande som nedan bild.

Steg 3: Konfigurera traffic shaping på den nya portgruppen
Nu ska vi konfigurera traffic shaping på den nyskapade portgruppen “WAN-10M” så den är 10Mbps. Markera portgruppen och klicka edit eller dubbelklicka på den så får man upp inställningarna gå till fliken traffic shaping.Klicka nu i rutan status och välj Enabled. Konfigurera nu värdena som i exemplet nedan. Burst Size får man testa sig fram till har inte kommit på hur man räknar ut den exakt så testa lite.Klicka sedan på OK och spara inställningarna.

Listan nedan på lite olika hastigheter konverterade från Kilobit till andra skalor.

 • 1000 Kbits = 1Mbps
 • 10000 Kbits = 10Mbps
 • 100000 Kbits = 100Mbps
 • 1000000 Kbits = 1Gbps
 • 10000000 Kbits = 10Gbps
 • Steg 4: Lägga in VM:s i den nya portgruppen  Nu är det bara kvar att lägga till VM:s i den nyskapade portgruppen. Högerklicka på din VM och välj Edit Settings. Gå in på det NIC som ska shapas och välj den nya Network lable “WAN-10M”.

  VARNING!!! När man lägger på den nya portgruppen tappar din VM nätet en kort stund så gör detta när det går att ha ett kort avbrott förslagsvis ett service fönster.

  Klicka nu OK för att spara inställningarna på VM:en.

  Nu bör en översikt av vSwitch/dvSwitch se ut något liknande nedan bild.

  Summering
  Denna how to beskriver i korta drag hur man konfigurerar traffic shaping i VMware vSphare. Exemplen är tagna från en VMware vSphare 5.5 maskin. Fungerar även i tidigare versioner av ESXi.
  Om ni undrar något eller har frågor är det bara att lämna en kommentar eller skicka ett mail till mig virus84 [at] gmail [dot] com.

  VMware vSphare 5.5…

  Monday, September 23rd, 2013


  Verkar som det hänt en del med vsphare ska se om man får igång det nya kommer det lite mer bilder kanske :).

  Efter att kikat lite på detta så verkar man inte kunna köra web client för gratis versionen av vSphare 5.5 utan detta kräver en vCenter server. Dock är det väldigt nice att dom inte längre har någon 32GB limit i gratis licensen.

  Testet av vSphare 5.5 gjorde på en HP ProLiant DL380p Gen8 server.


  Här ser man vad man får med i gratis licensen till vSphare 5.5. Den är låst till en fysisk CPU och 8 vSMP annars är den nice :).


  Man ser rätt mycket utan några tillägs program från tillverkaren av servern i helth status fliken i gratis versionen vilket är riktigt trevligt.


  Som man ser på bilden ovan så får man även status för lagringen via helth status sidan vilket inte varit med sedan innan om man inte haft HP:s custom installations media. Vist HP:s egen image har ju med en del annat matnytigt man kanske vill se men detta duger rätt långt med.

  Lite brandskydd…

  Saturday, September 21st, 2013

  image

  Har pratat om länge att köpa en brandsläckare men idag fick jag tummen ur :). Känns bra att ha en hemma ifall någpt händer. Hoppas dock slippa använda den.

  Födelsedags middag…

  Saturday, September 21st, 2013

  image

  Var ute med familjen och firade brorsans födelsedag med lite mat på jensens var väldigt gott :).

  Fredag… skål!

  Friday, September 20th, 2013

  image

  image

  Lunch på biblos

  Friday, September 13th, 2013

  image

  Min kollega kan inte hålla fingrarna borta från min mat 😉